Waarvoor worden transportbanden gebruikt?

author
1 minuut, 50 tweedes Lees

Je hebt vast wel eens gehoord van een transportband. Maar wat is het precies? En waar kun je het zoal voor gebruiken? We leggen het uit in dit artikel!

Wat is een transportband?

Laten we beginnen met te kijken naar wat een transportband precies is. Transportbanden zijn lange banden (vaak van zwart rubber) die om meerdere rollen bevestigd zijn. Deze rollen wordt aangedreven door een motor. Wanneer deze motor draait gaan ook de rollen draaien, en zo loopt de transportband. Door goederen op de loopband te zetten kun je ze eenvoudig van het begin van de rolband naar het einde verplaatsen, zonder ze het hele eind te hoeven tillen.

Vaak zijn er verschillende bewegingssnelheden in te stellen voor transportbanden. Zo kan voor het ene voorwerp een langzame snelheid gehanteerd worden, en voor het andere voorwerp weer een snellere. Maar in welke situaties wordt een transportband nou precies in gezet?

Waarvoor worden transportbanden gebruikt?

Transportbanden kom je vaak tegen in fabrieken. Ze vervoeren dan bijvoorbeeld halffabrikaten van de ene machine naar de andere. Tevens kunnen transportbanden gebruikt worden om grondstoffen door de hele fabriek aan te voeren. In de landbouwsector worden transportbanden bijvoorbeeld vaak gebruikt voor het transporteren van de oogst (zoals aardappelen). Wanneer je in de agrarische sector werkt kun je bij Van Trier Europe hiervoor een transportband huren. Dit soort transportbanden zijn meestal voorzien van een speciaal soort profiel.

Transportbanden in je dagelijkse leven

Waarschijnlijk heb je zelf vaker met een transportband te maken dan je denkt. Een soort zelfde principe kom je namelijk tegen bij kassa’s in supermarkten! Deze zijn dan weliswaar heel erg klein, maar het idee blijft hetzelfde; je zet je boodschappen erop, zodat ze vervolgens automatisch naar de cassiere rollen en door hem/haar gescand kunnen worden. Stel je zo’n zelfde soort band voor, maar dan 100 keer groter!

Nog een ander voorbeeld van een plaats waar je ongetwijfeld wel eens een transportband bent tegengekomen is op het vliegveld. Je zet je bagage koffer erop bij aankomst, en na de vliegreis komt je koffer (als het goed is) weer via een andere transportband naar je toe gerold! Je hebt dus stiekem vaker met transportbanden te maken dan je in eerste instantie zou denken.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *